Met de auto op wintersport

Het zoeken zit erop en dat ene hotel in dat dorp waar je zo graag naartoe wilde is geboekt. Je bent er helemaal klaar voor, maar is de auto dat ook?

Wanneer je met de auto op wintersport vakantie gaat is het van belang om je goed voor te bereiden op de lange rit richting het wintersport oord die waarschijnlijk langs besneeuwde snelwegen en berg weggetjes gaat leiden.

Een van de eerste dingen waar je aan denkt zullen winterbanden zijn. Deze zijn in (bijna) alle wintersportlanden verplicht in de winter. Het is dus geen kwestie van wil je het of wil je het niet maar een kwestie van het is levensgevaarlijk als je het niet doet en ook nog is niet toegestaan. Ga dus altijd op wintersportvakantie met winterbanden onder de auto.

Winterbanden zijn echter niet de enige noodzakelijke aanpassingen ten opzichte van het in Nederland rijden. In veel wintersportlanden zijn bij sneeuwval en daarna sneeuwkettingen ook verplicht om te mee te rijden. Zorg er dus van te voren voor dat je deze in de auto meeneemt om eventuele problemen te voorkomen.

Voorbereid scheelt tijd!

Zorg ervoor dat voor vertrek je navigatiesysteem up to date is. Op die manier voorkom je verrassingen als ergens in het buitenland nieuwe / aangepaste wegen zijn. Een goede tip is om ook de ouderwetse papieren kaarten mee te nemen, mocht er dan onverhoopt toch iets met het navigatiesysteem zijn kun je altijd nog met de papieren versies uit de voeten.

In een aantal landen en regio’s heb je milieustickers of vignetten nodig. Zoek van te voren uit welke benodigd zijn voor je reis, bij voorkeur bestel je deze ook vooraf (dit kan over het algemeen zonder probleem bij betaling met creditcard). Heb je dit vooraf geregeld kom je onderweg ook niet ineens stil te staan en heb je geen kans om daarvoor een boete te krijgen.

Tot slot

Tot slot is het ook altijd goed om ervoor te zorgen dat je voldoende eten en drinken meeneemt op reis. Het kan je natuurlijk altijd overkomen dat je bijvoorbeeld met pech langs de weg komt te staan en de hulp een tijdje op zich laat wachten. In dat geval zul je blij zijn als je voldoende eten en drinken hebt ingepakt, een aantal dekens kan in zulke gevallen ook goed helpen tegen de kou.