Skiën of Snowboarden

Iedere beginnende wintersporter komt voor de keus te staan: Ga je skiën of ga je snowboarden? Voor de een is de keus makkelijk en snel gemaakt, de ander heeft er toch meer moeite mee.

Over het algemeen denkt men dat Skiën redelijk eenvoudig te leren is en dat Snowboarden heel erg moeilijk is om aan te leren. De waarheid ligt zoals altijd ergens in het midden. Hoe snel je iets aanleert ligt aan veel factoren, denk hierbij aan of je het echt leuk vind om te doen of niet, of je er aanleg voor hebt, hoeveel tijd je erin stopt en meer.

Skiën

Bij het skiën zul je in het begin sneller resultaat zien omdat je op 2 ski’s met stokken meteen redelijk stabiel kunt staan. En als je dreigt weg te glijden dan heb je je skistokken om de balans terug te krijgen. Een simpele helling afkomen met ski’s zul je binnen de kortste keren kunnen. Na ene tijdje kom je er echter wel achter dat het skiën een redelijk vermoeiende aangelegenheid is en een mooie rit van meerdere kilometers afleggen zal in het begin dus ook veel moeite kosten.

Verschillende ski soorten waar je mee kunt Skiën

Bij het skiën heb je natuurlijk skischoenen nodig. Deze schoenen zijn veelal gemaakt van hard plastic en als je ze aan hebt sta je altijd automatisch een beetje naar voren. Ik vind dit persoonlijk een groot nadeel aan het skiën en vooral als je nog geen eigen materiaal hebt. De skischoenen zitten toch altijd net niet. en naarmate de dag vordert krijg ik altijd last van mijn voeten.

Verschillende soorten ski’s

Er bestaan natuurlijk veel verschillende soorten ski’s waarbij de ene beter is voor carven en de ander heel fijn is voor een beginner en weer een ander heel fijn is voor de gevorderde skiër. Over het algemeen kun je uitgaan van de regel: “Hoe stugger de ski hoe gevorderder je bent.”

Snowboarden

Verschillende snowboardsSnowboarden is vooral in het begin moeilijker om te leren als skiën. Dit heeft vooral te maken met het zoeken naar de goede houding op het board en om balans te houden. Wat mij in het begin erg tegenviel was de bocht naar rechts. Ik sta namelijk met mijn linkervoet voor, bij een bocht naar rechts draait je rug dan van de berg weg waardoor je heel snel achterover valt. Uiteindelijk na veel oefenen zul je het redelijk onder de knie hebben en kun je ook met een snowboard een simpele helling afkomen.

Waar het bij het skiën op den duur vermoeiend word sta je een stuk relaxter en met minder spanning op een snowboard waardoor je dit langer vol kunt houden. Langere tochten zijn met een snowboard dan ook veel minder problematisch (op het gebied van conditie) dan bij het skiën. Ook bij een snowboard geldt: “Hoe stugger het board hoe gevorderder je bent.”